3 Tips om je horecazaak echt duurzamer te maken.

Credits: terrasheater.nl

Tip 1. Plaats een bewegingsmelder op je terrasverwarming, indien deze elektrisch is. Ik raad aan om altijd gebruik te maken van een elektrische terrasverwarming, om deze reden.

Stel, je hebt een heater, met een verbruik van 2 kwh, die continue aan staat in de avond uren, in de lente / zomer periode. Dan heb je het over gemiddeld 4 uur per etmaal. Hierdoor is je verbruik 8 kwh per etmaal, 180 dagen, geeft 1440 kwh verbruik voor 1 warmtelamp.

Een gemiddeld huishouden, van 4 personen verbruikt aan stroom, 3000 kwh per jaar. 1 terraslamp gebruikt dus in de lente / nazomer even veel stroom als een 4 persoons huishouden.

Een bewegingsensor, kun je instellen hoelang de lamp moet gaan branden zodra een beweging wordt geregistreerd. De terraslamp zelf, zal binnen korte tijd warm zijn en heeft een tijdje nodig om af te koelen. Voor afkoelen heb je geen stroom nodig. Een bewegingsmelder kun je ook installeren bij warmtelampen die vast in de parasol hangen.

Met deze tip kun je misschien wel de helft van je stroom besparen, zonder dat je daar extra tijd aan kwijt bent.

Heatstrip is zo’n merk warmtelamp die energiezuiniger probeert te zijn. Ze staan op de Horecava op Stand 02.207F

No alt text provided for this image

Tip 2. Verminder je gebruik van single-use plastics

Een grootverbruiker op het gebied van single-use plastics zijn rietjes. Plastic rietjes van PLA zijn bijvoorbeeld alleen afbreekbeer onder specifieke omstandigheden en mogen absoluut niet bij het GFT afval. Dit geldt ook voor vorken en andere attributen gemaakt van PLA. Beter is om producten van echte natuurlijke grondstoffen te gebruiken of metalen.

Bedrijven die hier mooi op inspelen zijn te vinden op de Horecava bij de startuplab, bijvoorbeeld Natural Straw Company of Rietjes Nederland.

Afhankelijk van de wensen en eisen die jij als horeca ondernemer hebt, zijn er variaties mogelijk, zo kun je kiezen voor bamboe, glas, RVS of tarwe.

Wat betreft wegwerp vorkjes, kun je natuurlijk het beste kiezen voor hout.

Om jou horecapersoneel zo min mogelijk te belasten met nieuwe taken, kan ik aanraden om gebruik te maken van bamboe of stro rietjes. Deze kunnen gewoon bij het rest afval of de GFT zonder deze afvalstroom te vervuilen.

No alt text provided for this image

Tip 3. Gebruik LED verlichting.

Veel horecazaken zijn bekend met LED verlichting. Vooral onder de parasol wil je natuurlijk het warme licht van het zonnetje meenemen in de avonduren. Warm licht wordt geassocieerd met gezelligheid en geborgenheid. Te vaak zie ik nog koud licht op het terras of andere gekke kleuren.

Er zijn led lampen beschikbaar met een vaste stroomaansluiting, super handig als deze stroomaansluiting ook aanwezig is op je terras. Echter, veel horecazaken worstelen met het aanleggen van een tijdelijke voorziening omdat het terras niet mag blijven staan of omdat het aanleggen van kabels in de grond erg kostbaar is. Dit komt door gemeentelijke vergunningen en het aanwezig zijn van andere kabels.

Voor veel horeca ondernemers een reden om te kijken naar verlichting met kabels bovengrond of een led strip gevoed door een accu. Hier zijn diverse partijen voor in de markt om de horeca ondernemer te ondersteunen. Zo heb je led balkjes met een interne batterij die je met een magneet aan je parasol kunt klikken.

Nieuw in de markt is de Parasolar. De parasolar is een lamp gevoed door een batterij die op zijn beurt opgeladen wordt door een zonnepaneel. Uniek aan dit product is dat je het heel het jaar kan laten hangen en bedienbaar is met een afstandbediening die begrijpelijk is voor iedereen. Je horecapersoneel wordt hiermee volledig ontzorgd. De parasolar heeft meer dan genoeg vermogen om je terras heel het jaar te voorzien van een warme gloed.

Solar Customs