3x kant-en-klare oplossingen met duurzaam licht voor festivals

Wil jij met je evenement bijdragen aan een beter milieu, fijnere sfeer of een duurzamere uitstraling dan zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het gebruik van recyclebare bekers, vegetarisch voedsel of batterijen voor de stroomvoorziening.

Een weinig voorkomend fenomeen is zonne-energie en dat is best gek als je bedenkt dat de meeste festivals plaatsvinden in de zomer. Er wordt al druk geëxperimenteerd met batterijen, maar juist op lastig bereikbare plekken of plekken met veel publiek kan een klein zonnepaneel veel voor je betekenen. De opslag capaciteit van een batterij kan dan een stuk kleiner worden, waardoor de flexibiliteit toeneemt.

Wist je dat een zonnepaneel in de zomer 5x meer opwekt dan in de winter?

In de zomer rekenen we met een dag-gemiddelde van 5 zonuren. Bovendien wordt het een stuk later donker, vanaf april gaat de zon om 20:15 onder en in september om 20:30. Met een paar uur verlichting ben je dus op de meeste plekken klaar.

Wist je dat een lamp 75% minder verbruikt als je deze 50% dimt?

Voor een seizoensgebonden branche zoals dat bij festivals het geval is, liggen de kansen voor echte duurzaamheid voor het oprapen. Daarom, in dit artikel 3 oplossingen die jou festival behalve uniek, ook nog eens echt duurzaam maken. Deze oplossingen zijn gemakkelijk te maken met beschikbare producten uit de markt, mits je natuurlijk weet waar je moet kijken. Bovendien kun je op moeilijke plekken toch licht maken, zonder dat de veiligheid van je bezoeker in het geding komt, namelijk, zonder kabels.

Hopelijk kan ik een lichtje bij je laten branden.

1. De Sign Toren.

Kenmerken: tot 8 meter hoog, voorzien van banners of andere uitingen, voorzien van techniek zoals camera’s of netwerk.

Wordt nu vaak voorzien van 4 spots, waar 3 jaar geleden de HQI nog sterk aanwezig was, zie je tegenwoordig al meer led spots. Maar toch, als je bedenkt wat je kunt besparen door hier slim gebruik te maken van je licht.

Huidige situatie: 200watt per spot, 4 spots per toren = 800 watt / uur. Meestal staat deze lamp ook aan als dat niet nodig is, ik ga verder niet in op onnodig stroomverbruik en de extra diesel die hiervoor wel of niet nodig is.

Foto door Roel

Foto hierboven: Zonnepanelen voor podium constructies, met bevestiging van onder.

Solar Customs oplossing: 168 watt per 4 spots, opgewekt door een klein zonnepaneel, gemonteerd in het zicht of juist niet. Een kleine accu die op hoogte te plaatsen is. De lampen gaan aan door een schemerschakelaar en branden daarna 5 uur, van begin april tot eind september. Deze 5 uur is vrij te verdelen en kan zelfs ingesteld worden om alleen op de show dag te werken. Bijvoorbeeld; van 20:15 tot 1:15. Met een dim functie op een bewegingsmelder kun je dit nog oprekken naar wens.

Geschatte huurprijs per week: €100 excl. btw, transport, montage, lampen.

2. Prikkabel.

Kenmerken: meestal in lengtes van 10 tot 50 meter, met gekleurde lampjes voor extra sfeer.

Ik krijg geregeld de vraag of ik hier een oplossing voor heb. Hoewel ik geen kant en klaar product heb is de oplossing relatief eenvoudig. De enige vraag die ik jou als organisatie zou willen stellen is: mag de verlichting alleen branden als het donker is?

Huidige situatie: 50 watt per 50 meter of meer, 50 watt / uur. Het grootste voordeel is uiteraard het doorlussen van meerdere lengtes naar 1 stopcontact. De lampen staan vaak aan voordat het evenement begint, tot aan de afbouw.

No alt text provided for this image

Solar Customs oplossing: 50 watt per 50 meter of minder, met high power leds kun je veel besparen. Wist je trouwens dat je met 50% optisch dimmen tot wel 75% stroom kunt besparen? Voor 5 uur verlichting per etmaal, van begin april tot eind september.

Geschatte huurprijs per week: €30 – €50 excl. btw, transport, montage, lampen.

3. Terreinverlichting.

Kenmerken: Gangbaar zijn de lichtmasten met interne generator, hoewel je steeds meer oplossingen met uitsluitend batterij of met zonnepaneel tegenkomt.

Terreinverlichting is een echte no brainer, je hebt het nodig voor veiligheid in de omgeving, de lampen moeten aanspringen bij schemer en eigenlijk alleen als er mensen in de buurt zijn. Veel van deze lichtmasten maken lawaai, omdat de generator altijd aan moet staan. Er zijn oplossingen met uitsluitend accu, maar die kosten veel geld.

Ook hier geld, met een klein zonnepaneel kom je een heel eind. Bovendien kun je op veel plekken gebruik maken van een proximity sensor, die beweging in de directe omgeving registreert. Je kunt dan een vast dim-niveau aan laten staan, die harder gaat branden zodra er iemand in de buurt komt.

Overigens kun je dit soort torens ook makkelijk combineren met wifi-access points of andere technische laagverbruikers. Er moet anders toch een kabel naartoe.

Huidige situatie: Lampen van 400 watt LED tot 1000 watt HQI. Voordeel is dat ze altijd overal veel meer licht geven dan er nodig is, wat ze heel flexibel inzetbaar maakt. Bovendien kun je met de grotere modellen enorme oppervlaktes in 1 keer uitlichten.

No alt text provided for this image

Solar Customs oplossing: Lichtmast tot 6 meter hoog met een bereik van 500m2. Leds van 10 – 20 watt per spot, afhankelijk van de locatie en toepassing. Zonnepanelen geïntegreerd op hoogte.

Geschatte huurprijs per week inclusief lampen: €50 excl. btw, transport, montage

No alt text provided for this image

4. Bonus oplossing:

De focus, mobiele vlaggenmast verlichting gevoed door zonne-energie. Omdat er nog geen vergelijkbare oplossing in de markt is, kan ik dit moeilijk vergelijken. Deze mastverlichting is multi inzetbaar, heeft een intern systeem, geïntegreerde zonnepanelen en geeft genoeg licht voor masten tot 8 meter hoog. Uniek in de evenementen branche.

Geschatte huurprijs per week: 215 euro excl. btw

Solar Customs